[2021]Lucent,s General Knowledge | Lucent Gk

Lucent,s General Knowledge

We offer a variety of Lucent, General Knowledge questionnaires for free through this website. Those of you who are interested will watch it carefully.

1)Who founded the city of Agra?
Answer: Sikandar Lodi

2)Which muscle controls the focal length of the lens of the human eye?
Answer:
Ciliary muscle

3)Who is known as Khudai-Khidmatgar? Answer: Muhammad Ali Jinnah

4)Which ray has the greatest penetrating power?
Answer: Gamma ray

5)What is the full name of PVC?
Answer: Polyvinyl chloride

6)On what principle is the hydrogen bomb made?
Answer:
Nuclear fusion

7)What is the SI unit of resistance?
Answer: Ohm-meter

8)What is the unit of radioactivity?
Answer: Bakeryl

9)Which class is found in the periodic table of Nobel gas?
Answer: No. 18

10)What are the components of fuse wire? Answer:Tin and lead

11)Who was Babar’s opponent in the battle of Khanua?
Answer: Rana Sang

12)In which of these texts is “Charudatta and Basanta Sonar Prem” written?
Answer: Crickets

13)Which newspaper was boycotted first? Answer: Sanjivani

14)Who is the successor of Murshid Quli Khan as the ruler of Bengal?
Answer: Sujauddaula

15)Which of these metals is present in Peter metal alloy?
Answer: Lead and tin

16)Who is the father of the National Congress?
Answer: Alan Octavian Hume

17)When was Calcutta University established? Answer: 1857 AD

18)Where did Gandhiji start the first mass movement?
Answer: Dundee

19)Sir Thomas Rowe came to India during whose reign?
Answer: During the reign of Jahangir

20)Which emperor established Nalanda University?
Answer: The first Kumar Gupta

21)Rickets in children and osteomalacia in adults are deficient in which vitamin?
Answer: Lack of vitamin D

22)What is the distance to a healthy normal person?
Answer: 25 cm

23)What is the name of the smallest bone in the human body?
Answer: Steppe

24)At what level are radio waves reflected? Answer: Ionosphere

SSC GD questions paper 2019(Download)

UP SI previous year paper(Download)

25)In what way does heat from the sun come to earth?
Answer: Radiation method

26)What are the benefits of using asthma as a medicine?
Answer: Daturin

27)Write the name of a metal that does not react with alkali?
Answer:
Copper

28)What is the name of the hardest object? Answer: Diamonds

29)What is the name of the hardest object after diamond?
Answer:
Karandam

30)Electromagnets are made using any metal ?
Answer:
Soft iron

31)How many isotopes does hydrogen have? Answer: Three

32)What are the names of the original three colors?
Answer:
Red ,blue ,green

33)What is the exact part of the earth where the atomic explosion took place?
Answer:
Ground Zero

34)What is the name of the second satellite sent into space?
Answer:
Sputnik

35)What is the name of the highest peak in Myanmar?
Answer:
Popo

36)What is the name of the highest peak of the Himalayas in India?
Answer:
Kanchenjunga

37)Write the name of a plateau surrounded by mountains?
Answer:
Tibet

38)What is the name of the first female actress in India?
Answer:
Durgabai Kamat

39)What is the name of the first female captain of the Merchant Navy?
Answer:
Radhika Menon

40)What is The City of Destiny?
Answer:
Visakhapatnam

41)What is The Silk City of India?
Answer:
Bhagalpur

20210726 214218 0000

42)What is the city of Talachabi in India? Answer: Aligarh city

43)Which Indian state has its own police law? Answer: Uttar Pradesh

44)Who is called the architect of the United Nations?
Answer:
Roosevelt

45)What is the name of the first mosque in the world?
Answer:
Cuba Mosque

46(What is the name of the largest mosque in the history of the world?
Answer:
Jumma Mosque

47)What is the name of India’s first artificial satellite launch center?
Answer:
Thumba

48)What is the name of the heaviest gas? Answer: Radon

49)What is the name of the lightest gas? Answer: Helium

50)What is California in India?
Answer:
Nasik

51)Which state is called the city of oranges? Answer: Maharashtra

52)What is the gateway to North India? Answer: Guwahati

53)Which city is known as the Temple of the Sandalwood Tree?
Answer:
Madurai

54)What is the length of the English Channel?Answer: 564 km

55)What is the name of the fastest flowing river in the world?
Answer:
Rhine River

56)Typhoon is seen in which country?
Answer:
In Japan

57)Where is the source of the river Luni? Answer: Lake Anasagar

58)What is the Icelandic female? Answer: Lakshadweep

59)What is the name of the first defense minister of India?
Answer:
Sardar Vallabh Bhai Patel

60)Who is India’s first Oscar winner?
Answer:
Vanu Athya

61)What is the name of the first Dadasaheb Phalke award winner?
Answer:
Devika Rani

62)What is the name of the first woman governor of India?
Answer:
Mrs. Sarojini Naidu

63)Who is the painter of Guernica? Answer:Pablo Picasso

64)Whose tomb is Narayan Ghat?
Answer:
Gujrilal Nanda

65)What is the prize associated with the village?
Answer:
Music

66)What is the tenure of any member of Rajya Sabha?
Answer:
Six years

67)What is the term of office of the members of the Lok Sabha?
Answer:
Five years

68)Who has the ultimate power to present the money bill?
Answer:
President

69)Who started the construction of Qutub Minar?
Answer:
Qutbuddin Aibak

70)Who finished the construction of Qutub Minar?
Answer:
Iltutmis

71)Which king established Vikramshila University?
Answer:
Dharmapala

72)In what year was Red Cross Day founded?Answer: 1863

73)Where was the lion statue in Indian rupees discovered?
Answer:
Sarnath

74)From which country did the idea of ‚Äč‚Äčamending the Constitution of India come? Answer: South Africa

75)According to Article No. of the Indian Constitution, two Ings are nominated as Indian members in the Lok Sabha?
Answer:
No. 331

76)How many candidates does the President have the power to nominate in the Rajya Sabha?
Answer:
12 people

77)What is the name of the first speaker of India?
Answer:
Ganesh Basudev Mavalankar

78)Where is Green Park Stadium located? Answer: Kanpur

79)Which Indian city is also known as Silicon Valley?
Answer:
Bangalore

80)What is the name of the first captain of the Indian Test cricket team?
Answer:
CK Naidu

Lucent,s General Knowledge

2 thoughts on “[2021]Lucent,s General Knowledge | Lucent Gk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *